dissabte, 27 de novembre del 2010

14.Com s'exporta un full de càlcul a format html? Què inclou el nou document?

Se selecciona Full de càlcul del cost per exportar dades a un fitxer en format taula. Els textos de línia i els valors s'exporten en format delimitat per taules. També s'exporten les capçaleres de columna i el text a exportar. Aquest format és especialment adequat per al tractament de l'informe en programes de full de càlcul.

Seleccioni Tractament de textos per exportar l'informe a un fitxer en format text. L'informe s'exporta com apareix en la pantalla. Aquest format és especialment adequat per al tractament de l'informe en programes de tractament de textos.

Seleccioni Open Office per exportar l'informe a Calc. També s'exporten els nivells totals i els formats de l'informe. La taula de Open office utilitza els mateixos formats de cel·la que l'informe R/3 (inclusivament colors, subratllat, ratllat i formats de nombre). Aquesta opció només pot utilitzar-se si el sistema operatiu és Windows o Windows NT.

És possible configurar les opcions per a l'exportació d'informes a Calc seleccionant Configurar export a MS Calc...

Seleccioni Format HTML per exportar l'informe a un fitxer en format HTML (HyperText Markup Language). El sistema inicia automàticament el browser d'Internet per defecte (com Netscape Navigator o Microsoft Internet Explorer) i a continuació es visualitza l'informe utilitzant aquest browser. Totes les seccions de l'informe es converteixen en taula HTML. Si s'ha definit un text específic per a l'exportació, aquest text es visualitza al principi de la pàgina de l'informe. Si no és així, es visualitza la coberta de l'informe.

Seleccioni Format DBASE per exportar l'informe a DBASE o a un programa amb base de dades compatible.

Seleccioni Format WK1 per exportar l'informe en un format de full de càlcul Lotus. Es recomana que aquest format no s'usi per exportar l'informe al servidor de presentació.

* El nom de fitxer per exportar l'informe.
* Un programa que ha d'executar-se després de l'informe, s'exporta al servidor de presentació.
* Seleccioni Obrir fitxer si l'aplicació del PC ha d'obrir directament el fitxer de sortida.
* Seleccioni Paràmetres per a aplicació si desitja llançar l'aplicació del PC mitjançant paràmetres. Introdueixi els paràmetres en el camp d'entrada al costat de l'indicador.

Si en aquest camp s'introdueix &&, en executar el programa el sistema substitueix els caràcters && pel nom de fitxer actual (camp Nomeni de fitxer).

* Seleccioni Exportar només si únicament desitja exportar l'informe al servidor de presentació. El sistema no envia l'aplicació del PC.
* Si desitja exportar l'informe a Calc, és possible configurar les opcions per a l'exportació seleccionant Configurar export a MS Excel.

En obrir un fitxer .rpw en Calc, es pot especificar si la finestra de diàleg que conté les opcions de Calc ha d'aparèixer cada vegada que s'obre l'arxiu. Si desitja que la finestra de diàleg aparegui, ha d'activar l'indicador Cridar diàleg durant export.

13.Com es pot copiar un full d'un llibre a un altre?

D'entrada, un llibre nou conté tres fulls: Hoja 1,Hoja 2 i Hoja 3. Per canviar de full, només fa falta fer clic sobre la pestanya corresponent.
Podeu canviar el nom dels fulls i també afegir fulls nous o eliminar-ne.
Per canviar el nom d'un full, situeu-vos a sobre la pestanya que l'identifica i feu clic amb el botó dret del ratolí. Al menú contextual, escolliu l'opció Cambiar nombre a la hoja. Al diàleg que s'obre, escriviu un nom nou per al full que estigui relacionat amb el seu contingut, i feu clic al botó Aceptar. També podeu canviar el nom al menú Formato | Hoja | Cambiar nombre.Per afegir un full nou, l'opció més ràpida és fer un clic a l'espai que hi ha a continuació de les pestanyes dels fulls, : s'obrirà un diàleg per afegir un full nou. També podeu fer clic amb el botó dret a la pestanya d'un full i, al menú contextual, escollir l'opció Insertar hoja. Una altra possibilitat és anar al menú Insertar | Hoja de cálculo. Al diàleg que s'obre, heu d'escollir on voleu que s'afegeixi el full nou

12.Què són els atributs de la cel·la? Què ens permeten modificar?

Per a fer-ho es selecciona les cel·les i després escolliu Atributs condicionals de cel·la... des del menú Edita. Això us mostrarà la caixa de diàleg Atributs condicionals de cel·la, a on podreu fer que el tipus de lletra i el color d'una cel·la canviï quan el valor compleixi una o més condicions. Tingueu present que les condicions segona i tercera tan sols seran aplicades si les condicions prèvies no es compleixen.
Useu Neteja->Atributs condicionals de cel·la des del menú Edita per a netejar qualsevol atribut condicional de les cel·les seleccionades.

dijous, 28 d’octubre del 2010

11.Què és un filtre? Quins tipus de filtres coneixes i quines són les seves diferències?

Hi ha certes ocasions en les quals en utilitzar un full de càlcul tenim moltes dades llistades, però solament desitgem poder observar alguns d'ells que tinguin certes característiques. Per a ells en Calc tenim l'opció Autofilter la qual posarà en els encapçalats de les columnes una opció per escollir els elements que es repeteixen en aquesta columna i així reduir la vista a certs elements que desitgem consultar.

A diferència del filtre predeterminat, que tan sols admet tres condicions (obsolet, des de la versió 3, ja es disposen de vuit criteris), un filtre especial suporta fins a vuit condicions de filtre. Els criteris per a un filtre especial s'emmagatzemen en un rang de cel·les d'una fulla. El primer pas per crear un filtre especial serà introduir els criteris de filtre en el full de càlcul.

1. Escull un rang de cel·les buit en el document de Calc. Aquest rang pot estar en qualsevol fulla del document (a diferència d'Excel, els criteris de la qual per al filtre avançat, han d'estar en la pròpia fulla de les dades).
2. Duplica els encapçalats de columna de l'àrea que va a ser filtrada a l'àrea que contindrà els criteris de filtre. Tingues molt present que un espai de més en els noms dels encapçalats pot fer que no funcioni correctament el filtre, així que, encara que pots escriure'ls manualment, el més segur és que ho facis mitjançant Copiar i Pegar. No és imprescindible escriure tots els encapçalats, n'hi ha prou amb els quals hagis d'utilitzar com a criteri.
3. Ara, introdueix els criteris de filtre sota els encapçalats de columna. El criteri en cada cel·la d'una fila es connecta amb I lògic (AND). Els criteris en files diferents estan connectats amb un O lògic (OR).

dimarts, 26 d’octubre del 2010

10.Com es pot immobilitzar una columna? Com es pot amagar una fila? Com es poden fusionar les cel·les?

INMOVILITZAR COLUMNA

Fixar files o columnes com encapçalat
Si les files o columnes de dades s'estenen més enllà de l'àrea visible, pot fixar-les per poder veure les columnes o files al mateix temps que es desplaça per la resta de les dades.
1.Seleccioni la fila inferior o la columna de la dreta de la fila o columna que desitgi fixar. Totes les files situades damunt de la selecció i les columnes situades a l'esquerra de la mateixa quedaran fixades.
Per fixar horitzontal i verticalment seleccioni la cel·la situada sota la fila i a la dreta de la columna que desitgi fixar.
2.Activi el comando Finestra - Fixar.
Per desactivar aquesta funció seleccioni de nou Finestra - Fixar.

Si desitja que l'àrea establerta es pugui desplaçar, utilitzi el comando Finestra - Dividir.


Si desitja que una fila determinada s'imprimeixi en totes les fulles d'un document, utilitzi el següent comando Format - Àrees d'impressió - Editar.

COM AMAGAR UNA FILA

 1. Fer clic en la Barra de Menús: Format: Fila..., es desplegarà un menú mostrant totes les opcions.

2. Fer clic amb el botó dret del ratolí en l'encapçalat de la fila, en el menú contextual que apareix podrà seleccionar alguna de les opcions disponibles.
0
Fulles, files i columnes poden amagar-se o mostrar-se a través dels sub-menus o del menú Format. Mentre els elements estan amagats, ni estan visibles ni imprimibles, però es poden seleccionar per copiar si selecciones al voltant dels elements. Exemple, si la columna B està amagada, es copia quan selecciones columnes A i C. Quan la necessites una altra vegada, pots revertir el procés, i mostrar els elements una altra vegada.Les cel·les individuals es poden amagar o mostrar amb Format > Cel·les > Protecció de Cel·la.No obstant això, si estàs contínuament amagant i mostrant les mateixes cel·les, pots fer-ho més fàcilment creant grups de contorn, que afegeixen una sèrie de controls per amagar i mostrar les cel·les en el grup que són fàcils d'usar i sempre disponibles.Si els continguts de les cel·les tenen un patró regular, tal com quatre cel·les seguides d'un total, podem usar Dades > Esquema > Automàtic perquè Calc afegeixi controls de contorn basats en el patró.D'una altra manera, podem establir grups de contorn manualment seleccionant les cel·les per grups, després triem Dades > Esquema > Agrupar en els menus de Calc.La finestra de Grup ens dóna una possibilitat d'agrupar les cel·les seleccionades per files i columnes. Quan tanquem la finestra, els controls del grup de contorn són visibles tant entre les files com les capçaleres de les columnes i les vores de la finestra d'edició.Els controls s'assemblen a l'estructura d'arbre d'un directori d'arxius en aparença, i es poden ocultar seleccionant Dades > Esquema > Amagar detalls. Són estrictament per usar en línia, i no imprimeixen.Els controls bàsics de perfils tenen més o menys símbols al principi del grup per mostrar o ocultar cel·les ocultes.No obstant això, si un o més grups marcats són niats en un altre, els controls tenen botons numerats per amagar els diferents nivells del grup.Si no necessitem més un grup, col·loquem el cursor del ratolí en qualsevol cel·la en el mateix i seleccionem Dades > Esquema > Desagrupar.

COM FUSIONAR CEL·LES

1. Anar a Eines/Configurar
2. Pestanya Escombris de símbols. Botó, Personalitzar.
3. Buscar en Funcions l'opció Format en la llista Area.
• Canviarà l'altra llista, Funció i també la zona superior, Símbols.
• Buscar en Símbols (mitjançant les fletxes finites de la dreta) l'opció Unir cel·les.
• Picar i arrossegar-la fins a la barra on querramos tenir-la (al final de la mateixa) i allí la deixem anar.
• També podem triar-li un símbol al cartelito perquè quedi millor i ocupi menys lloc en
la barra (en la figura es pot veure el que jo vaig triar). Per a això, picar en el botón Símbolo.

9.Quins tipus de controls coneixes? Quina és la utilitat de cadascun d'ells?

L'opció de menú Visualitza | Barra d'eines | Controls de formulari mostra la barra d'eines amb les eines necessàries per inserir camps de control de formulari en un full de l'OpenOffice.org Calc. Per agregar un camp de control, procediu de la següent manera:
En la barra d'eines Controls de formulari, feu clic en la icona del camp de control que voleu afegir
Arrossegueu, mentre manteniu premut el botó d'acció, el punter del ratolí (que ara tindrà la forma ) per sobre del full fins que tingui la grandària desitjada
Per crear un camp de control de forma quadrada, mantingueu premuda la tecla de Majúscules mentre arrossegueu el ratolí
Deixeu anar el botó d'acció del ratolí (i, si fos el cas, la tecla de Majúscules)
Modificar un control

Un cop inserit el camp de control de formulari, es poden editar les seves propietats. L'eina Control o l'opció Control del menú de context que s'obtindria en fer clic amb el botó dret sobre el control, permeten definir o modificar les seves propietats
Seleccioneu el camp de control fent clic amb el ratolí
Premeu l'eina Control o, del menú de context, escolliu l'opció Control
Modifiqueu les propietats del control en les pestanyes
General: Permet definir les propietats generals del camp de control. Aquestes propietats dependran del tipus de camp de control i poden ser diferents entre un tipus de camp de control i un altre.
Dades: En aquesta pestanya es pot assignar una font de dades al camp de control seleccionat i, segons el tipus, establir la cel·la enllaçada (cel·la que rep el resultat d'accionar el camp de control).
Esdeveniments: En aquesta pestanya, es poden vincular macros amb les accions que tenen lloc en el camp de control.
Activeu el Mode de disseny prement l'eina Mode de disseny activat/desactivat i comproveu el correcte funcionament del camp de control.
Alguns exemples
Botó que canvia a un full determinat o obre una adreça web
Inseriu el botó en el full de càlcul i dimensioneu-lo
Accediu a les propietats del control
En General | Acció, canvieu a No la propietat Agafa el focus quan et facin clic
En General | Acció, desplegueu la llista i escolliu Obre un document/pàgina web
En General | URL, escriviu el nom del full precedit del símbol # (#Full3, per exemple) o l'adreça de la pàgina web a la qual voleu accedir. En el cas de les adreces web, a General | Marc, podeu establir el marc de destinació (_blank, _parent, _self, _top)


#Full3.A24, mostraria seleccionada la cel·la A24 del Full3
#Full2.A1:C12, mostraria seleccionat el rang A1:C12 del Full2
http://www.edu365.cat, obriria en el navegador la pàgina de l'edu365.cat.

Activeu el Mode de disseny prement l'eina Mode de disseny activat/desactivat i comproveu el correcte funcionament del camp de control.

Botó que activa una macro d'usuari
Creeu la macro (consulteu Crear una macro)
Inseriu el botó en el full de càlcul i dimensioneu-lo
Accediu a les propietats del control
En Esdeveniments | S'ha deixat anar el botó del ratolí premeu sobre […]
En la finestra Assigna una acció, premeu el botó Macro…
En la finestra Selector de macros, localitzeu i assenyaleu la vostra macro
Premeu el botó D'acord fins a tancar les dues finestres que teniu obertes

Activeu el Mode de disseny prement l'eina Mode de disseny activat/desactivat i comproveu el correcte funcionament del camp de control.
Botó incremental que canvia els valors d'una cel·la
Inseriu el botó incremental en el full i dimensioneu-lo
Accediu a les propietats del control
En la pestanya General
Establiu el valor mínim canviant-lo a Valor mín.
Establiu el valor màxim canviant-lo a Valor màx. (ha de ser major que el valor mínim)
Establiu el valor per defecte canviant-lo a Valor per defecte (ha de pertànyer al rang de valors establerts)
Establiu el valor d'increment o decrement canviant-lo a Valor d'increment/decrement
En la pestanya Dades
Escriviu la referència de la cel·la on voleu que apareguin els valors que assoleixi el camp de control (A12, per exemple)

Activeu el Mode de disseny prement l'eina Mode de disseny activat/desactivat i comproveu el correcte funcionament del camp de control.
Quadre de llista o quadre combinat que canvia el valor d'una cel·la
En qualsevol indret del full (o fins i tot en un altre full), escriviu en columna la llista d'elements que voleu que formin part de les opcions del quadre de llista o quadre combinat. Tot i que es poden afegir en les propietats del control escrivint-les, d'aquesta forma és molt més senzill i, en canviar el contingut de les cel·les, canviareu automàticament les opcions que ofereix el quadre de llista o el quadre combinat.
Inseriu el quadre de llista o combinat en el full i dimensioneu-lo
Cancel·leu l'auxiliar del quadre de llista o quadre combinat
Accediu a les propietats del control
En la pestanya General
Canvieu el valor de Recompte de línies pel número d'opcions que heu escrit (si voleu que es mostrin totes)
Escriviu a Selecció per defecte / Text per defecte algun text explicatiu que indiqui que s'han d'escollir opcions
En la pestanya Dades
A Cel·la enllaçada, escriviu la referència de la cel·la on voleu que aparegui el valor seleccionat de la llista (B2, per exemple)
A Abast de la cel·la d'origen, escriviu la referència del rang de cel·les on heu escrit els diferents valors (A4:A12, per exemple, si les dades estan al mateix full que el control o Full2.A4:A12, per exemple, si les dades es troben en un full diferent del del control)

Activeu el Mode de disseny prement l'eina Mode de disseny activat/desactivat i comproveu el correcte funcionament del camp de control.

7.Què és una taula dinàmica? Com es crea?

Una taula dinàmica és una taula de dades que s'utilitza per representar i analitzar dades. La diferència entre una taula de dades normal i una taula dinàmica és que l'última és interactiva, és a dir, es pot modificar l'aparença de la taula en funció de les dades que es volen analitzar.

Una Taula dinàmica es crea a partir d'una taula o base de dades que ja existeix. Per a crear-la, Excel obra una nova barra d'eines i un assistent.

8.Quina és la utilitat d'un escenari? Com es crea?

Un escenari és un conjunt de valors que guarda i pot substituir automàticament en el full de càlcul. Pot crear i guardar diferents grups de valors com a escenaris en un full de càlcul i després passar d'un escenari a un altre per veure els diferents resultats .
1. En el grup Eines de dades de la fitxa Dades, faci clic en Anàlisi d'hipòtesi i, a continuació, en Administrador d'escenaris.
2. Faci clic a Agregar.
3. En el quadre Nomeni de l'escenari, escrigui un nom per a l'escenari.
4. En el quadre Cel·les canviants, indiqui les referències per a les cel·les que desitja especificar en l'escenari. Per exemple, si desitja veure de quina manera canviar els valors de les cel·les B1 i B2 afectarà al resultat d'una fórmula basada en aquestes cel·les, escrigui B1,B2.

Nota Per preservar els valors inicials de les cel·les canviants, agregui un escenari que usi aquests valors abans de crear escenaris que usin valors diferents.

5. A Protegir, seleccioni les opcions que desitgi.



Nota Aquestes opcions s'apliquen només als fulls de càlcul protegits. Per obtenir més informació apropa els fulls de càlcul protegits, vegi la secció Vegi també.

* Seleccioni Evitar canvis per evitar que s'editi l'escenari quan el full de càlcul està protegit.
* Seleccioni Ocultar per evitar que es mostri l'escenari quan el full de càlcul està protegit.

6. Faci clic a Acceptar.
7. En el quadre de diàleg Valoris de l'escenari, especifiqui els valors que desitja usar en les cel·les canviants per a aquest escenari.
8. Per crear l'escenari, faci clic a Acceptar.
9. Si desitja crear escenaris addicionals, repeteixi els passos 2 a 8. Quan acabi de crear els escenaris, faci clic a Acceptar i després a Tancar en el quadre de diàleg Administrador d'escenaris.

dijous, 21 d’octubre del 2010

6.Quines funcions coneixes? Pots posar un exemple de cadascuna d'elles?

ARRELQ()

=ARRELQ(a1): Retorna l'arrel quadrada del valor que prengui l'argument. Aquest ha de ser un valor numèric no negatiu.

MCM()

=MCM(Ref1;Ref2; … ;Ref30): Retorna el mínim comú múltiple dels arguments.

MCD()

=MCD(Ref1;Ref2; … ;Ref30): Retorna el màxim comú divisior dels arguments.

MEDIANA()

=MEDIANA(Ref1;Ref2; … ;Ref30): Calcula el valor que ocupa la posició central dels valors representats pels arguments. Si el nombre d'arguments és parell, retorna la mitjana aritmètica dels dos valors que ocupen la posició central.

MITJANA()

=MITJANA(Ref1;Ref2; … ;Ref30): Calcula la mitjana aritmètica del conjunt dels arguments de la funció. En el càlcul s'ignoren les cel·les que continguin text.

PI()

=PI(): Retorna el valor del número pi (3.141593…). Aquesta funció no fa servir arguments i, per tant, no s'ha d'escriure res al parèntesi.

POTENCIA()

=POTENCIA(Ref1;Ref2): Retorna el valor de la potència que té com a base el valor del primer argument i, per exponent, el valor del segon argument.

SI()

=SI(Verificació;Retorna si cert;Retorna si fals): En funció del resultat del primer argument, veritat o fals, la funció retornarà el valor indicat al segon o al tercer argument. Si no s'indiquen els valors a retornar, la funció retorna el resultat de la verificació (VERITAT o FALS).

dimarts, 19 d’octubre del 2010

5.Com podem validar les dades introduïdes en una cel·la?



-Situar el cursor a la cel·la A3.
-Accedir a Data | Validesa | Criteri.
-Triar, del desplegable Permet, l'opció Nombres complets (nombres enters). Desactivar l'opció Permet cel·les en blanc.
-Triar, del desplegable Dades, l'opció més gran que.
-Entrar el número 0 a la casella Mínimum.
-No premem encara Acceptar i accedir a la fitxa Ajuda d'entrada.
-A la casella Títol, entrar el títol que tindrà el missatge que apareixerà en pantalla quan se seleccioni la cel·la A3. El títol pot ser: "Nombre inicial de grans".
-A la casella Ajuda d'entrada, introduir el missatge "Entreu el nombre de grans de la primera casella del tauler".
-Accedir, a continuació, a la fitxa Avís d'error.
-Mantindrem activada l'opció Mostra un missatge d'error quan s'introdueixen valors no vàlids.
-A la casella Títol, entrar el títol del missatge d'error que sortirà en pantalla si algú entra un nombre que no sigui natural a la cel·la A3. En el vostre cas, podeu entrar el títol: "Error d'entrada de dades".
-Cal escriure, a la casella Missatge d'error, el missatge d'error que sortirà. En aquest cas, podria ser: "Cal entrar un nombre natural".
-És important remarcar que tant el missatge d'entrada com el d'error no són obligatoris perquè funcioni la validació de dades.
-Premer D'acord.

4.Quina és la utilitat del format condicional? Que necessitem per poder-lo aplicar?

La formatació condicional permet, per exemple, destacar amb un determinat format de cel·la, que prèviament s'ha d'haver creat, aquelles que el seu valor estigui per sobre de la mitjana dels valors introduïts. Així, si els valors del full canvien, també canviarà el format de les cel·les amb formatació condicional, sense necessitat d'adjudicar-les un format manualment. Permet introduir 3 condicions com a màxim.
La informació esta extreta a 
http://www.xtec.net/formaciotic/dvdformacio/materials/td228/fcondicional.html

3.Com s'agrupen les funcions? Quines categories coneixes?

S'agrupen en base de dates, data i hora, financer, informació, lògic, matemàtic, estadístic, full de càlcul, text i complement.
Conec el matemàtic i una mica de l'estadístic.

dijous, 14 d’octubre del 2010

2.Quin tipus d'informació poden contenir les cel·les d'un full de càlcul?

Podeu introduir text, nombres i fórmules. Un cop introduït el contingut, cal prémer la tecla Retorn per confirmar.

1.Saps la diferència entre les referències a les cel·les relatives, absolutes i mixtes?




  • Referències relatives: Les referències a cel·les del tipus A12B30C56 i D70, són referències relatives.

  • Referències mixtes: Les referències a cel·les del tipus $A12$B30C$56 i D$70, són referències mixtes.

  • Referències absolutes: Les referències a cel·les del tipus $A$12$B$30$C$56 i $D$70, són referències absolutes.
    Ex:


  • Si copiem la fórmula =A3+B3 continguda en una cel·la, a la cel·la situada dues columnes més a la dreta, la fórmula es convertirà en =C5+D5

  • Si copiem la fórmula =A3+B3 continguda en una cel·la, a la cel·la situada quatre fileres més avall, la fórmula es convertirà en =A7+B7

  • En el cas de copiar-la dues posicions més a la dreta i quatre més avall, la fórmula es convertiria en =C7+D7